Поводом седамдесетпетогодишњице постојања и рада, Српско лекарско друштво – подружница Краљево, обележила је овај значајан јубилеј 2. Симпозијумом: „Краљевачко – студенички дани“ и то у години када Српско лекарско друштво слави 150.рођендан.

Будући да ова подружница окупља вредне, одговорне, племените и пожртвоване стручњаке у лекарству различите професионалности, који ће младим генерацијама које тек стасавају у овој професији оставити све савладане вештине и знања лекарског позива, нема сумње да ће СЛД трајати и наредних година. Краљево је изнедрило бројне еминентне лекаре, познате и признате не само на београдским клиникама где раде, већ и ван наше земље. Они и будуће генерације следе и следиће пут оснивача подружнице у Краљеву, др Обрена Јовића и његових првих сарадника. У годинама које су уследиле након оснивања, подружница је бројала све више нових чланова, а данас их је око 450. Тај број у Србији је чак 25 000, у 82 секције и 43 подружнице.

Гости овогодишњег симпозијума су велика имена српске медицине који су одржали стручна предавања из своје области: проф.др Љубица Ђукановић, специјалиста за интерне болести – нефролог, проф.др Даница Грујичић,специјалиста неурохирургије, професор доктор Милош Жарковић, специјалиста интерне медицине – ендокринолог, проф.др Ивана Милошевић, инфектолог-гастроентерохепатолог и проф.др Владимир Биочанин, доктор медицинских наука – стоматологија.

Краљевачку подружницу већ неколико година, уз помоћ својих сарадника, води и даје немерљив допринос у едукацији и унапређењу знања и рада свих лекара, др Стојанка Ратковић, специјалиста опште медицине у Дому здравља Краљево, која је поздравила госте и осврнула се на рад подружнице од формирања до данас.

„Велики јубилеји покрећу и подстичу на важан и одговоран задатак – у речи преточити сећања на заборављене људе, времена и догађаје. Тада посебно постајемо свесни значаја и вредности рада појединаца, који су имали природно интересовање да завире у прошлост, истражују, забележе и подсете колико тога можемо са поносом да памтимо. У краљевском граду, који је растао и мењао своје име, од Карановца, Ранковићева до Краљева данас, стварала се и историја медицине овог краја“, рекла је др Ратковић, захваливши се свима који су предлозима и учешћем обогатили почетну идеју да се овај велики јубилеј достојно обележи.

Скуп је поздравила и вд директорка Дома здравља Краљево, мсц.др Мирјана Крчевинац рекавши да је поносна на то што је Краљево домаћин елити српске медицине:

„Српско лекарско друштво је једина права окосница лекарства“, додала је др Крчевинац.

Пут развоја и трајање СЛД-а карактерише пре свега ентузијазам, добровољан, несебичан рад и љубав појединаца према својој професији, колегама и струковном удружењу. Импулс из прошлости, истрајност и несебично залагање пређашњих генерација обавезују садашње и будуће нараштаје лекара да уједињени и организовани буду носиоци савремене медицинске мисли и науке, свесна снага друштва са више амбиција, заинтересованости, утицаја и угледа. Мало ко се може похвалити удружењем са таквом традицијом какву Српско лекарско друштво има – 150 година постојања а подружница СЛД-а у Краљеву 75 година. Историја нас учи да све што је вредно и има традицију треба брижно чувати. И бележити. Да се не заборави.

ФОТОГРАФИЈЕ: ГОРАН ШЉИВИЋ