Секција за дерматовенерологију Српског лекарског друштва (СЛД) отпочела је спровођење пројекта чији је циљ унапређење лечења пацијената са псоријазом у Србији, под слоганом ” За живот без псоријазе”. У Одељењу за кожне болести наше болнице протекле суботе обављени су бесплатни прегледи пацијената са псоријазом. Прегледе је, уз асистенцију наших дерматовенеролога, обављала проф. др Мирјана Милинковић – Срећковић из Универзитетског клиничког центра Србије.

У периоду од 9 до 13 часова, колико је планирано за спровођење ове акције, прегледано је 28 пацијената који су, у зависности од тренутног стадијума ове болести, добили одговарајућу терапију или су упућени да даље претраге.

Процењује се да је у Србији око 140.000 пацијената са псоријазом. Псоријаза је хронично запаљенско обољење коже које има и одређене особине системске болести и многе значајне коморбидитете. Пацијенти који болују од псоријазе, нарочито од тежих форми болести, имају много већи ризик да оболе од дијабетеса, инфаркта срца, метаболичког синдрома, артритиса, као и запаљенских болести црева. Симптоми и знаци који прате псоријазу су црвенило, свраб, ”љуспање”, некада и бол.

Поред терета болести са којом се носе оболели од псоријазе, као што су промене на кожи, могуће промене на ноктима и зглобовима, коморбидитети, присутна је и емоционална патња. Ови пацијенти су стигматизовани, захваћеност посебних регија као што су нокти, дланови, генитална регија, доводи пацијенте у самоизолацију и анксиозност. Многи пацијенти постају депресивни и сами себе изолују, јер се међу лаицима понекад верује да је псоријаза заразна.

Поред пацијената, проблемима које носи ова болест су оптерећени и њихова породица и околина. Овим пацијентима треба помоћи адекватним лечењем. Теже форме болести морају да буду лечене системском терапијом. Локална терапија није довољна када су у питању тежи облици псоријазе, када је болест захватила око 10 одсто коже.

Поред Краљева, ова акција је спроведена у Чачку и Зрењанину и наставиће се и у другим градовима Србије. Циљ је да се адекватном терапијом помогне оболелима, како би се болест држала под контролом и поправио квалитет живота.