Поводом Дана Општине Врњачка Бања, 14. јула, у Кoнгресном центру хотела ”Zepter” уручена су признања појединцима и колективима који су допринели развоју Врњачке Бање и помогли њеним житељима. Међу награђенима је и др Душица Александровић, специјалиста онкологије и шеф Одсека за хемиотерапију са специјалистичко – консултативном амбулантом Опште болнице ”Студеница”.

Председник Општине Врњачка Бања – Бобан Ђуровић и председник Скупштине општине Иван Радовић уручили су др Душици плакету са сребрним амблемом. Ово признање је додељено за несебично ангажовање и помоћ у лечењу болесника оболелих од најтежих болести, међу којима су и грађани Општине Врњачка Бања.

Др Душица Александровић је запослена у нашој установи од 1987. године. По завршеној специјализацији из опште медицине уз едукацију из онкологије, 1997. године, прелази у тадашњи Диспанзер за онкологију који је био у саставу Здравственог центра ”Студеница”. Субспецијализацију из онкологије завршава 2009. године. Од 2017. године је шеф Одсека за хемиотерапију са специјалистичко – консултативном амбулантом, где поред амбулантног рада обавља и конзилијарне прегледе и ординира терапију за најтеже болеснике. Члан је Европског удружења лекара онколога од 2002. године, вишеструко награђивана од Српског лекарског друштва, Српске православне цркве, Црвеног крста Србије, итд. Поред свих ових признања, захвалница и речи препуних хвале од стране пацијената и чланова њихових породица, докторка Душица је веома скромно говорила о свом раду, успесима и наградама.

”Давних деведесетих година ми је тадашњи директор Здравственог центра,   др Раде Вукашиновић, упутивши ме на специјалистичке студије рекао да је ова специјализација заправо одабрала мене. Рекла бих да је одабир био обостран.

Захвална сам свим мојим професорима, посебно др Зори Нешковић – Константиновић и професору Џодићу који су нам несебично преносили своја знања и бодрили нас да се боримо за место онкологије у здравственом систему Србије. Такође, захваљујем се свим члановима колектива, здравственим и немедицинским радницима Опште болнице ”Студеница” на изузетној сарадњи и разумевању. Посебно бих издвојила Службе за дијагностички сектор, патологију и хирургију, јер без нашег заједничког рада и размевања не би било ни резултата.

Захвалност дугујем и пацијентима, посебно младима, које је болест покушала да заустави, а који су успели да је уз нашу помоћ победе, наставе даље и остваре се као родитељи. Они су ти који су ми, поред моје породице, давали неизмерну снагу и ветар у леђа и онда када су наступали тешки дани и када исход лечења неких пацијената није био онакав какав прижељкујемо”, рекла нам је др Душица Александровић. Не воли да је људи упознају као лекара, јер то онда значи да имају озбиљан здравствени проблем, реченица је којом је завршила разговор.

Као што то увек и бива, сви успешни, генијални људи су ту, око нас, оличени скромношћу и готово дечјом срамежљивошћу. Њима је излечен пацијент, његов осмех и настављен живот највећа награда која их покреће да својим радом померају границе могућег, а др Душица је једна од њих, на понос свих нас који имамо привилегију да са њом сарађујемо.