Протекле недеље је у нашој болници др Војислав Лукић, трансфузиолог у Ургентном центру Србије, одржао предавање на тему ”PATIENT BLOOD MANAGEMENT”. Ова тема је намењена примарној, секундарној и терцијарној здравственој заштити, свим нивоима здравствене заштите где постоји хирургија која захтева надокнаду компонената крви.

Предавање осликава мултидисциплинарни приступ лечењу болесника од стране свих здравствених радника, базиран на доказима и индикацијама за трансфузију крви.

Поред ове, обрађене су и следеће теме:

  • Нови приступ раног откривања и лечења преоперативне анемије код пацијената који се подвргавају операцијама високог ризика од крвављења;
  • Интраоперативно спашавање крви;
  • Минимизирање интраоперативног губитка крви;
  • Циљана употреба крви и крвних продуката;
  • Повећање толеранције на анемију.

“Тренутно је суштински и акутни проблем несташица крви, који ефикасно треба решити како не би долазило до одлагања оперативних програма. У вези са тим је још пре тридесет година у трансфузији развијен програм ”Patient blood management” да пацијента проведе кроз целокупан процес лечења, а да се при томе што мање компоненти крви примени у његовом лечењу”, истакао је др Лукић.

Наведени концепт није новина, у Европи и свету се примењује одавно, а идеја је да се овај метод примени и код нас.

”Ова метода је веома иновативна али као идеја није толико нова. Ми покушавамо да из генерације у генерацију унапређујемо оно што су наши учитељи радили, како на нивоу земље, тако и на нивоу појединачних региона”, нагласио је др Лукић.

Не скривајући задовољство што је поново у родном Краљеву и у болници где су радни век провели његови родитељи, такође лекари, др Војислав Лукић је рекао да је расположен да се започета сарадња настави.

У име свих запослених у Општој болници ”Студеница” предавачу се захвалио в.д. директора наше установе др Зоран Мрвић, истакавши значај обрађених тема у свакодневном раду наших лекара.

Здравствени радници који су присуствовали предавању су веома задовољни представљеним новинама које ће у великој мери помоћи у ефикаснијем лечењу наших пацијената.

Доктору Лукићу желимо успех у даљем раду и напредовању, на радост и понос свих Краљевчана.