Вест преузета са Портала КРУГ

Ова бесплатна мобилна апликација намењена је онколошким пацијентима, њиховим породицама, али и едукацији становништва

Мобилну бесплатну апликацију осмислио је Институт за онкологију и радиологију Србије, у склопу пројекта „Знањем против рака“ под покровитељством Министарсртва здравља.

Све о апликацији погледајте у ВИДЕО клипу испод:

Негативни показатељи обољевања и умирања од малигних болести, као и недостатак правих информација у вези са њима, подстакли су стручњаке Института за онкологију и радиологију Србије да медицинска знања из 28 брошура, преточе у мобилну апликацију.

“Како се поставља дијагноза, шта значе поједине дијагностичке методе, како се припремити за хируршко лечење, зрачну терапију, како се понашати током лечења, током хемиотерапије, како сузбити неке нежељене ефекте, како се са психолошке стране суочити са таквом једном дијагнозом и са променама у свом животу”, све су то питања на која, између осталог, корисник може добити путем ОНКО апликације.

У светској популацији, код мушкараца најзаступљенији су канцери плућа и простате, код жена дојке. Од те болести годишње на планети премине око осам милиона људи, у Србији око 20.000.

Преузимање ОНКО апликације могуће је скенирањем QР кода или скидањем апликације преко продавнице мобилног телефона. Више информација на www.онко.рс

ОНКО апликација обезбеђује пацијентима:

• адекватне, доступне и разумљиве информације о различитим аспектима дијагностике и лечења малигних болести,

• упутства за понашање током и након онколошког лечења којим ће допринети бољем подношењу и резултатима лечења као и бољем квалитету живота,

• упутства за смањење анксиозности, лакше прихватање болести и лечења и активно учешће у лечењу, и

• практичне информације и савете који омогућавају лакше сналажење у ИОРС-у и систему онколошке здравствене заштите.

М. М. Д.