Даница Скочајић – Терзић

(1948. 2023.)

У Краљеву је, после краће болести, 17. јула преминула Даница Скочајић – Терзић, медицинска сестра у пензији. Сестра Дана, како смо волели да је зовемо, је рођена 24.03.1948. године у Србици. Средњу школу је завршила у Краљеву, а Вишу медицинску у Београду. Од 1974. године је запослена у Медицинском центру Краљево, где је од самог почетка показала велики ентузијазам и спремност за даље усавршавање.

На радно место одговорне сестре Коронарне јединице је постављена 1977. године, а пет година касније именована је за главну сестру Службе за интерне болести, са задатком да организује рад у Служби за хемодијализу. Предводила је тим од десет медицинских сестара на едукацијама које су се организовале у дијализним центрима у Крушевцу и Београду, а по завршетку едукације успешно је организовала поменуту Службу.

У складу са савременим достигнућима у сестринској професији од 1990. године уводи елементе процеса здравствене неге у Службу за интерне болести. За изузетне заслуге и допринос развоју сестринства два пута је награђивана од стране Удружења медицинских сестара и техничара ЗЦ ”Студеница”, 1991. и 2008. године. Пензионисана је у децембру 2012. године.

Дана је сахрањена у уторак, 18. јула, на старом краљевачком гробљу.

Поред свих професионалних успеха које је остварила, лепоте и племенитости којом је обасјавала белином окупане болничке собе, сестра Дана ће остати упамћена и као велики шаљивџија, увек спремна да пружи подршку несигурнима и орасположи тужне.

Са великим поносом и љубављу чуваћемо успомену на дивну особу великог срца, каква је била наша Даница.