ДОБРОВОЉНИ ДАВАОЦИ КРВИ, ХЕРОЈИ ИЗ СЕНКЕ

Прошле седмице је одржан је састанак са представницима Удружења добровољних давала крви предузећа ”Путеви”, ”Водовод”, ”Електропривреде”, Полицијске управе и Месне заједнице Витковац, са в.д. директорком  Опште болнице ”Студеница” мсц др Мирјаном Крчевинац и представницима Актива ОБ ”Студеница” и Дома здравља Краљево.

Састанак је организован на иницијативу Владимира Новића из Актива ОБ ”Студеница” и Дома здравља Краљево, како би се директорка упознала са активностима Удружења и како би се представили планови за даљи рад.

В.д. директорке ОБ ”Студеница” др Мирјана Крчевинац је на почетку захвалила присутнима који својим примером унапређују давалаштво и показују како овим хуманим чином помажу животно угроженим пацијентима. С тим у вези, на предлог Владимира Новића, представника Актива добровољних давалаца крви ОБ ”Студеница” и Дома здравља Краљево, већ наредног месеца ће се организовати акција добровољног давања крви у нашој болници, а план је да се у наредним годинама организују бар две овакве акције.

Директорка је обећала пуну подршку руководства за спровођење ове иницијативе, а присутни представници добровољних друштава су се сагласили да овакве акције треба омасовити.

У име друштава добровољних давалаца крви обратио се Дејан Павловић, представник добровољних друштва ”Водовод”, нагласивши да се крв прикупља само једног дана у недељи, што је далеко ређе него што је то био случај раније.

Проблем је настао оног тренутка када је Служба за трансфузију крви из наше болнице преименована  у центар за прикупљање крви. Наташа Новаковић – главна сестра у Служби за трансфузију крви, истакла је перфектну сарадњу са овдашњим друштвима добровољних давалаца. Све прикупљене јединице крви из Краљева и околине се транспортују у Крагујевац, који је сабирни центар ове драгоцене течности, одакле се на основу потреба распоређују болницама. Све то је закомпликовало давалаштво, које је у нашем граду до тада перфектно функционисало.

У име запослених у Об ”Студеница” који су редовни даваоци крви, говорила је Сања Костовић – виши физиотерапеут. У Служби за физикалну медицину и рехабилитацију њих 13 су редовни даваоци крви, што чини трећину укупно запослених терапеута. Она сама је крв дала преко 40 пута.

На основу свега наведеног, закључено је да, најпре у нашој установи треба порадити на омасовљавању давалаштва ове драгоцене течности. У сарадњи са Друштвима добровољних давалаца крви са територије града Краљева плански спроводити акције прикупљања крви и омогућити даваоцима одређене бенефите који се тичу здравствених услуга (заказивање прегледа, организација систематских прегледа, итд). Уз помоћ главних сестара треба информисати све запослене, како би се све договорене активности спровеле.

Владимир Новић, човек који је небројено много пута показао својим делима колика је његова борба за сваки људски живот, 108 пута је до сада био добровољни давалац крви.

Одувек су велика дела стварали људи великог срца, у тишини, уживајући у победама неких других, непознатих, немоћних, слабих. Велика је срећа, кажу, када могу да помогну некоме и то увек чине са великом љубављу и задовољством, потврђујући својим поступцима да су заиста хероји данашњице.

Компанија Моцарт донирала ФЕНО+ анализатор ОБ Студеница

Прилог РТВКВ Компанија Моцарт донирала ФЕНО+ анализатор ОБ Студеница

Месец борбе против рака дојке

Прилог преузет са Портала РТВКВ.

Октобар месец посвећен борби против карцинома дојке

Прилог РТВКВ – Октобар месец посвећен борби против карцинома дојке

Светски дан хране – 16. октобар 2025.

Октобар – месец правилне исхране

„Заједно за бољу будућност: безбедна и квалитетна храна за све”

 

У Србији се Светски дан хране обележава 16.октобра почев од 2001. године, ове године под слоганом: „Заједно за бољу будућност: безбедна и квалитетна храна за све”.

Циљ обележавања Светског дана хране је информисање јавности о изазовима за обезбеђивање довољних количина безбедне и квалитетне хране за све, као и могућностима за решавање проблема глади у свету. Како би задовољила све већу потражњу за безбедном храном и истовремено обезбедила намирнице неопходне за правилну исхрану популације, пољопривредна производња се стално мења и одговарана различите изазове савременог доба, а један од њих су климатске промене. Изазов представљају не само сетва и жетва пољопривредних култура, већ и складиштење и транспорт, а посебно рационално коришћење природних ресурса уз очување еко система и обезбеђење одрживог развоја у области производње хране. Посебан изазов представљају сталне миграције становништва, сиромаштво и оружани сукоби.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и ове године у месецу у којем се обележава Светски дан хране подсећа на значај правилне исхране за очување и унапређење здравља. Основни принципи правилне исхране су редовност оброка током дана, правилан избор намирница које користимо у својој исхрани, начин њихове припреме, али и количина појединих намирница које свакодневно користимо.

Кључне чињенице и изазови

  • Више од 10% укупне површине земљишта у светупоказује знаке нарушене природне функције услед људске активности, а од тога 60% чини пољопривредно земљиште.
  • На глобалном нивоу 13% хране пропадне током жетве и транспорта,а чак 19% хране се бациу малопродаји или од стране потрошача.
  • Док je 673 милиона људи гладно, око 900 милиона одраслих је гојазно, а 35,5 милиона деце млађе од пет година има прекомерну телесну тежину.
  • Током 2024.године главни узрок прехрамбених криза у 20 земаља света били су оружани сукоби, где је скоро 140 милиона људи било суочено са глађу.
  • Климатске промене утичу на приносе усева и расподелу рибљих ресурса, мењају нутритивну вредност хране и повећавају ширење штеточина и болести.
  • Сваке године 600 милиона људи оболи, а чак 420.000 људи изгуби живот од последица уноса здравствено неисправне хране.
  • Упркос порасту индустријске пољопривредне производње, мали пољопривредни произвођачи произведу око трећину укупно произведене количине хране.

Шта свако од нас може да уради?

  • Бирајте сезонске намирнице и храну која се гаји у вашем окружењу

Предност у свакодневној исхрани треба да имају свеже сезонско воће и поврће са што више махунарки, орашастих плодова и интегралних житарица.

  • Усвојите здраве навике

Примените принципе правилне исхране: не прескачите оброке, једите разноврсно и водите рачуна о начину припреме хране.

  • Подржите билошку разноврсност

Укључите у своју исхрану традиционалне, локално узгајане и сезонске намирнице.

  • Водите рачуна о правилима за безбедност намирница које користите

Пре припремхране темељнo перите руке сапуном и водом. Довољно дуго кувајте храну како бисте уништили све штетне микроорганизме који изазивају болести, а који могу бити присутни у сировим намирницама.

  • Читајте декларације на упакованим намирницама

Читајте декларације (етикете) на упакованим намирницама како бисте могли да правите здравије изборе. Декларација вам пружа информације о енергији (калоријама) и важним хранљивим састојцима попут соли, шећера и масти, што вам помаже да одржите уравнотежену исхрану. Такође, она вам указује на безбедност хране – на пример, датум најбоље употребити до значи да је храна можда и даље добра након тог датума, док употребити до означава крајњи рок за безбедну потрошњу. Разликовање ових термина помаже у спречавању непотребног бацања хране.

  • Подржите локалне произвођаче хране

Бирајте локално произведену храну и тако подржите мале пољопривредне произвођаче.

  • Не бацајте храну!

Планирајте оброке унапред и припремајте само онолико колико вам је потребно. Искористите остатке уз креативне рецепте, донирајте их онима којима је потребно или их претворите у компост.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом окружних института/завода за јавноздравље и ове године у оквиру обележавања Светскогдана хране, 16. октобра, активности усмерава на информисање и едукацију становништва, а посебно деце и младих у циљу стицања знања, формирања исправних ставова и понашања у вези са исхраном. Стога је поводом Светског дана хране Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” расписао конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему: „Право на храну да има свако – покажи како”са циљем подстицања здравствено васпитног рада у предшколским установама и школама о значају правилне исхране за здравље, а биће организована и предавања, трибине и изложбе.Светски дан хране, 16. октобар је истовремено и датум оснивања Организације за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organization, FAO) која ове године обележава 80 година постојања.

Више информација доступно је на следећим линковима:

Prаvilnа ishrаnа – brоšurа

Vоdič zа čuvаnjе nаmirnicа – brоšurа

Оtpаd оd hrаnе u brојкаmа – liflеt

Service

Our Features

Вести

30
Oct

ДОБРОВОЉНИ ДАВАОЦИ КРВИ, ХЕРОЈИ ИЗ СЕНКЕ

Прошле седмице је одржан је састанак са представницима Удружења добровољних давала крви предузећа ''Путеви'', ''Водовод'', ''Електропривреде'', Полицијске управе и Месне заједнице Витковац, са в.д. ди
30
Oct

Компанија Моцарт донирала ФЕНО+ анализатор ОБ Студеница

Прилог РТВКВ Компанија Моцарт донирала ФЕНО+ анализатор ОБ Студеница https://youtu.be/CQbGYkIonPY?si=JxYnUYPEbAP3CVoL

What Our Client Say