Тема Светског дана без дувана 2019. године је „Дуван и здравље плућа”, а обележена је под  слоганом „Не дозволите да због дувана изгубите дах”.

Ове године посебна пажња посвећена је негативном утицају дувана на плућа (од рака до хроничних плућних болести), због значаја овог органа за целокупно здравље и благостање људи. Кампања Светски дан без дуванa 2019. има улогу да укаже на важност здравља плућа за постизање укупног здравља и благостања и последице пушења на здравље плућа.

Дом здравља Краљево, Општа болница „ Студеница“, Краљево, Завод за јавно здравље Краљево и Црвени крст Краљево обележили су Светски дан без дуванског дима заједничком акцијом у просторијама Црвеног крста односно предавањем о штетности дуванског дина. О томе је говорила др Ивона Аранђеловић, пнеумофтизиолог у ОБ „Студеница“, док је вмс Јасна Драгојловић, патронажна сестра Службе поливалентне патронаже Дома здравља Краљево представила рад Саветовалишта за младе у којем се кроз радионице посвећује велика пажња овој теми.

Најчешће болести које изазива пушење су рак плућа, које је свакако и најопасније обољење, затим хорнична опструктивна болест плућа ( ХОБП) и туберкулоза. Мала деца која су изложена дуванском диму су под ризиком за појаву и погоршање симптома астме, упале плућа и бронхитиса, као и чешће упале доњих дисајних путева. Глобалне процене су да око 165.000 деце умире пре пете године живота од инфекција доњих респираторних путева проузрокованих изложеношћу дуванком диму. Деца која су од најранијег доба изложена дуваском диму имају последице по здравље органа за дисање и у одраслом добу, а честе инфекције доњих респираторних путева у детињству значајно повећавају ризик од развоја хроничне опструктивне блести плућа у одраслом добу.