Tema Svetskog dana bez duvana 2019. godine je „Duvan i zdravlje pluća”, a obeležena je pod  sloganom „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah”.

Ove godine posebna pažnja posvećena je negativnom uticaju duvana na pluća (od raka do hroničnih plućnih bolesti), zbog značaja ovog organa za celokupno zdravlje i blagostanje ljudi. Kampanja Svetski dan bez duvana 2019. ima ulogu da ukaže na važnost zdravlja pluća za postizanje ukupnog zdravlja i blagostanja i posledice pušenja na zdravlje pluća.

Dom zdravlja Kraljevo, Opšta bolnica „ Studenica“, Kraljevo, Zavod za javno zdravlje Kraljevo i Crveni krst Kraljevo obeležili su Svetski dan bez duvanskog dima zajedničkom akcijom u prostorijama Crvenog krsta odnosno predavanjem o štetnosti duvanskog dina. O tome je govorila dr Ivona Aranđelović, pneumoftiziolog u OB „Studenica“, dok je vms Jasna Dragojlović, patronažna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Kraljevo predstavila rad Savetovališta za mlade u kojem se kroz radionice posvećuje velika pažnja ovoj temi.

Najčešće bolesti koje izaziva pušenje su rak pluća, koje je svakako i najopasnije oboljenje, zatim hornična opstruktivna bolest pluća ( HOBP) i tuberkuloza. Mala deca koja su izložena duvanskom dimu su pod rizikom za pojavu i pogoršanje simptoma astme, upale pluća i bronhitisa, kao i češće upale donjih disajnih puteva. Globalne procene su da oko 165.000 dece umire pre pete godine života od infekcija donjih respiratornih puteva prouzrokovanih izloženošću duvankom dimu. Deca koja su od najranijeg doba izložena duvaskom dimu imaju posledice po zdravlje organa za disanje i u odraslom dobu, a česte infekcije donjih respiratornih puteva u detinjstvu značajno povećavaju rizik od razvoja hronične opstruktivne blesti pluća u odraslom dobu.