U subotu, 17. septembra, u Opštoj bolnici ”Studenica” je održan prvi nacionalni seminar o dezinfekciji kao prevenciji bolničkih infekcija. Naša ustanova nije slučajno odabrana, jer se kraljevačka bolnica već dva puta nalazila u nacionalnim studijama prevalence. Budući da je u pripremi nova studija za 2022. godinu, Opšta bolnica ”Studenica” je, zajedno sa Unijom udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije, organizovala seminar o dezinfekciji kao preduslovu za smanjenje bolničkih infekcija.

Osim medicinskih sestara i tehničara iz Kraljeva, seminaru su prisustvovale i njihove kolege iz Vrnjačke Banje, Raške, Novog Pazara, Kosovske Mitrovice.

Kako nam je u razgovoru rekla glavna sestra OB ”Studenica” Marija Mijajlović, koja je bila jedan od predavača, nacionalni seminar će se održati i u drugim okruzima u Srbiji, kako bi se ovom edukacijom obuhvatilo što više zdravstvenih ustanova.

Ovo je nacionalni seminar prve kategorije i akreditovan je odlukom Zdravstvenog saveta.

Obrađene su sledeće teme:

  1. ”Dezinfekcija – osnov prevencije bolničkih infekcija” i ”Kontinuirana kontrola – evaluacija efikasnosti dezinfekcionih sredstava” – predavač Marija Mijajlović, glavna sestra Opšte bolnice ”Studenica” Kraljevo;
  2. ”Vrste i tipovi dezinfekcionih sredstava” – predavač dr sci. med. Olivera Đurović, glavna sestra Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti ”Sveti Sava” Beograd;
  3. ”Pravilna upotreba dezinfekcionih sredstava” – predavač Jasmina Miljković, vms, Opšta bolnica Ćuprija:

Uz pomoć saradnika iz kompanije ”Sigma” iz Crvenke predstavljeni su proizvodi za dezinfekciju koji se proizvode u njihovim pogonima, kao i uslovi i način upotrebe dezinfekcionih sredstava koji su dostupni na listi Republičkog fonda za zdravstveo osiguranje..

”Sigma” d.o.o. je jedini domaći registrovani proizvođač sredstava za dezinfekciju na bazi aktivnog hlora, koji su potpuno bezbedni za ljude i životnu sredinu. Sa preko 25 godina iskustva u ovoj proizvodnji predstavljaju sigurnu podršku zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji, koje, osim konstantnim usavršavanjem svojih proizvoda, pomažu i mnogobrojnim robnim donacijama.

Ovaj celodnevni seminar je ocenjen najvišim ocenama od strane zdravstvenih radnika koji su prisustvovali, a zadovoljstvo predavača i organizatora zbog uspešno obavljenog zadatka je bilo više nego očigledno.