Поводом недавног напада на медицинско особље у Служби за хитну медицинску помоћ краљевачког Дома здравља, представници Синдиката лекара и фармацеута Србије и Синдиката медицинских сестара и техничара Опште болнице ”Студеница” одржали су конференцију за новинаре на којој су затражили од надлежних инстутуција заштиту здравствених радника и строго кажњавање починилаца оваквих напада.

Срђан Ранковић, представник Синдиката медицинских сестара и техничара ОБ ”Студеница” се први обратио новинарима:

”Наша два синдиката делују у складу са Споразумом који су склопили и то се показало као најбољи вид заштите права запослених и покушаја да заједно унапредимо здравствени систем. После поменутог напада у Служби за хитну медицинску помоћ имали смо задовољавајућу реакцију руководства Дома здравља Краљево које је на конференцији за штампу стало иза својих радника, огласило се Министарство здравља и министар који је обећао подршку повређеним колегама. Такође, реакција Полиције је била на релативно задовољавајућем нивоу, а шок за нас је уследио када је из Тужилаштва стигло обавештење да у овом случају нема елемената кривичног дела”.

У мају 2014. године убијен је краљевачки хирург др Слободан Лукић, а две године касније и медицинска сестра у Шапцу на радном месту. Након тога, надлежни су обећали доношење хитних мера како би се решио проблем напада на здравствене раднике, међутим, до сада се ништа није урадило. Како су представници Синдиката истакли, годинама уназад захтевају измену важећег Кривичног закона, како би се нападачи на здравствене раднике адекватно казнили. Напад у здравственој установи би требало да се гони по службеној дужности, да се такво дело терети тежим казнама и да појединац који је нападнут има подршку послодавца, односно установе, у ситуацији када гони починиоца пред Судом.

”Додела статуса службеног лица ништа не би решила, већ оштрије казне за починиоце, као што је то случај у државама у региону”, истакао је Јовица Миљковић – председник Синдиката медицинских сестара и техничара ОБ ”Студеница” Краљево.

Што се здравствених установа тиче, једино што може да се уради су одређене мере, уградња паник тастера и видео надзора, и слично, као што је то урађено у Општој болници ”Студеница”, истакли су представници Синдиката и похвалили сарадњу са руководством болнице приликом увођења ових превентивних мера.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије – др Раде Панић је истакао да је у надлежности Министарства здравља да заштити здравствене раднике и постара се да им обезбеди услове за неометан рад.

”Последњих година је било неколико случајева напада на здравствене раднике, али нема ни једне пресуде. Дакле, имамо велику причу о нападима, али на крају нема ни судског процеса ни епилога у виду казне”’, рекао је др Панић.

Заједнички закључак са ове конференције је да је напад на здравственог радника уједно и напад на здравље становника, јер када  се нападне здравствени радник онемогућено је пружање помоћи осталим грађанима и угрожени су животи других пацијената. Зато сваки овај напад има елементе кривичног дела и тако треба и да се процесуира.