Председник Републике Србије Александар Вучић је, у склопу прославе Дана државности, уручио одликовања заслужним појединцима и институцијама. Међу 170 одликованих су и добитници златне медаље за заслуге др Милан Парезановић, инфектолог, начелник Службе за инфективне болести и помоћник директора за интернистички сектор ОБ ”Студеница” и постхумно др Данијела Гордић, магистар интерне медицине, пулмолог. Медаље су додељене за изузетан допринос у спровођењу активности на спречавању ширења заразне болести Covid – 19.

Оцењујући Сретење као један од најважнијих датума у историји земље председник Вучић је нагласио да је то и датум када се рађала модерна српска држава.

Захваљујући одликованима за изузетне заслуге, додао је:

”Хвала јунацима нашег доба, који су Србији много дали и живели не само за себе, него за нас. Дати Србији не тражећи ништа за узврат, уградити своје дело у њено име, жртвовати се за њу – највише је што неко за живота може да уради и зато Србија одговара захвалношћу и највећим признањем које може да пружи. Њихова имена биће уписана у вечну књигу части, храбрости и хвале“, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Председник је др Милану Парезановићу пизнање уручио лично.

Фотографија преузета са сајта Председника Републике Србије

Доктор Милан Парезановић, који је и координатор Ковид болнице формиране у рекордно кратком року, непосредно по примљеном признању истакао је тимски рад свих запослених у нашој установи:

”Када смо почели да примамо болеснике, страх се полако трансформисао у опрезност, уз озбиљан рад свих: и доктора, и медицинских сестара, и хигијеничара, возача, свих. Преко 100 лекара и преко 300 медицинских сестара је до сада било укључено у рад ковид болнице. Сви ми смо без оклевања на располагање ставили своје искуство, знање, време, здравље. Признање ме чини веома поносним, али бих свакако нагласио да је ово и показатељ да је препознат рад свих нас који смо били удружени у борби против корона вируса”, истиче др Парезановић.

Као координатор ковид болнице свакодневно је био ангажован у организацији и контроли рада, али и активно учествовао у збрињавању и лечењу оболелих од корона вируса. Поред тога, др Парезановић је и помоћник директора за интернистичка питања, па је у свом густом дневном распореду налазио простор и за бављење том врстом посла. За све што је током свог богатог радног искуства, а нарочито током ових  годину дана, урадио за пацијенте, колеге, нашу болницу и наш град, поред већ додељеног признања заслужио je и велику захвалност свих нас.

Магистар – специјалиста интерне медицине и субспецијалиста пулмологије др Данијела Гордић, запослена у Општој болници ”Студеница” преминула је у 48. години живота, 20. децембра у Београду од последица инфекције коронавирусом.

Фотографија преузета са сајта Председника Републике Србије

За немерљив допринос лечењу оболелих од ковид инфекције, коју сама није могла да победи, постхумно је одликована од стране председника Републике Србије. Признање је уручено њеном супругу Саши Рафаиловићу, који је такође запослен у нашој болници. За понос, сећање и бескрајну љубав за нашу Нелу.