Поштоване колегинице и колеге,

И ове године као и претходне нисмо у могућности да свечарски пригодном  Академијом обележимо 12. мај Међународни дан медицинских сестара,  Дан се обележава у спомен на датум рођења зачетнице савременог сестринства,  Флоренс  Најтингејл (12. мај 1820. године).

Полако нам је ванредно стање постало нормално, а истовремено и оптерећујуће.

Престали смо да бројимо сате, дане, недеље… сваки сат, дан, недеља били су кључни и тако прође цела година, а да готово то нисмо ни приметили, сваки дан је исти боримо се за сваког појединца, не постоје суботе и недеље или их барем нисмо ни препознавали…

Пандемија COVID 19 је захтевала од здравственог система комплетну реорганизацију, тако да је и сестринство  морало да се прилагоди новонасталој ситуацији  и да се у најкраћем року реорганизује  поштујући све препоруке, а користећи искуства својих колега и колегиница широм света.

Изазови којима је сестринство било и још увек јесте изложено су били бројни и показали су колико су медицинске сестре и здравствени техничари важне карике у здравственом систему и да је  дошло до великих иновација које су побољшале приступ нези.

Сваке године ICN (Међународно веће сестара), за прославу Међународног дана медицинских сестара препоручује активности и тему сестрама широм света. Тема за 2021. годину је објављена под слоганом

Медицинске сестре: глас за вођу – визија будуће здравствене заштите,

са жељом да се покаже како ће сестринство изгледати у будућности, као и како ће се професија трансформисати у следећој фази здравствене заштите.

Компететне, квалификоване, признате медицинске сестре и техничари најбољи су примери за очување,  побољшање и одржавање здравља појединца, породице и друштва уопште.

Да би сестре одговориле на све потребе становништва, на ванредне ситуације као што је тренутна, потребна су велика  и континуирана улагања у сестринство, јер је делокруг рада сестара широк- од промоције здравља и превентиве до лечења и рехабилитације. Немерљив је допринос сестара и здравствених техничара  који раде у дијагностици – лабораната и радиолошких техничара, што је потврдила и ова пандемија .

Током године ће се ICN фокусирати на промене и иновације у сестринској пракси и на то како ће обликовати будућност здравствене заштите, а сестре би као најбројнија професија у здравству требало да буду део система у планирању будућности здравствене заштите.

Циљеви одрживог развоја су нам свима познати – у нашим каријерама и приватним животима. Свако од нас може и већ ствара  промене. Сестре, славите своја постигнућа, делите несебично своје приче, искуства  и нека нам глас буде вођа.

”Буди промена коју желиш да видиш у свету”- Махатма Ганди