Министарство здравља Републике Србије обележава Светски дан хигијене руку у здравственим установама – 5. мај, под слоганом ”Удружени за сигурну здравствену заштиту – оперите своје руке”.

Фокус је на безбедном окружењу у институцијама као кључном елементу за истицање значаја хигијене руку у здравственој заштити и њено унапређење. Циљеви кампање: Препознавање важности заједничког рада на свим нивоима како би се утицало на културу/расположење кроз знање и понашање у вези са чистим рукама, како би се остварио заједнички циљ безбедности и квалитета у здравственој установи.

Будући да се овај дан обележава под посебним околностима борбе са епидемијом COVID – 19, посебна пажња усмерена је на централну улогу коју имају здравствени радници у обезбеђивању квалитетне здравствене заштите, чисте неге и хигијене руку у здравственим установама.

Светски дан хигијене руку у здравственим установама је део Глобалне кампање хигијене руку СЗО ”Удружени за сигурну здравствену заштиту – оперите своје руке”, који се обележава на иницијативу Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО) у 182 земље света и у око 22 000 здравствених установа. Превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, један је од најважнијих елемената иницијативе СЗО ”Здравље за све”, јер је то практичан и на доказима заснован приступ са позитивним утицајем на квалитет и безбедност пацијента на свим нивоима здравственог система.

Кампању за хигијену руку спроводи Министарство здравља Републике Србије у оквиру ”Другог пројекта развоја здравства Србије” у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут”, мрежом Института и Завода за јавно здравље и Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијама.