У суботу, 17. септембра, у Општој болници ”Студеница” је одржан први национални семинар о дезинфекцији као превенцији болничких инфекција. Наша установа није случајно одабрана, јер се краљевачка болница већ два пута налазила у националним студијама преваленце. Будући да је у припреми нова студија за 2022. годину, Општа болница ”Студеница” је, заједно са Унијом удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије, организовала семинар о дезинфекцији као предуслову за смањење болничких инфекција.

Осим медицинских сестара и техничара из Краљева, семинару су присуствовале и њихове колеге из Врњачке Бање, Рашке, Новог Пазара, Косовске Митровице.

Како нам је у разговору рекла главна сестра ОБ ”Студеница” Марија Мијајловић, која је била један од предавача, национални семинар ће се одржати и у другим окрузима у Србији, како би се овом едукацијом обухватило што више здравствених установа.

Ово је национални семинар прве категорије и акредитован је одлуком Здравственог савета.

Обрађене су следеће теме:

  1. ”Дезинфекција – основ превенције болничких инфекција” и ”Континуирана контрола – евалуација ефикасности дезинфекционих средстава” – предавач Марија Мијајловић, главна сестра Опште болнице ”Студеница” Краљево;
  2. ”Врсте и типови дезинфекционих средстава” – предавач др сци. мед. Оливера Ђуровић, главна сестра Специјалне болнице за цереброваскуларне болести ”Свети Сава” Београд;
  3. ”Правилна употреба дезинфекционих средстава” – предавач Јасмина Миљковић, вмс, Општа болница Ћуприја:

Уз помоћ сарадника из компаније ”Сигма” из Црвенке представљени су производи за дезинфекцију који се производе у њиховим погонима, као и услови и начин употребе дезинфекционих средстава који су доступни на листи Републичког фонда за здравствео осигурање..

”Сигма” д.о.о. је једини домаћи регистровани произвођач средстава за дезинфекцију на бази активног хлора, који су потпуно безбедни за људе и животну средину. Са преко 25 година искуства у овој производњи представљају сигурну подршку здравственим установама у нашој земљи, које, осим константним усавршавањем својих производа, помажу и многобројним робним донацијама.

Овај целодневни семинар је оцењен највишим оценама од стране здравствених радника који су присуствовали, а задовољство предавача и организатора због успешно обављеног задатка је било више него очигледно.