Институт за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације (СЗО) – Канцеларије за Србију, сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Календара јавног здравља.

Једно од основних људских права је право на здравље. Људи треба да имају довољно информација о здрављу и потребним услугама да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица. Право на здравље милиона људи широм света све више је угрожено.

Болести и ванредне околности као што су миграције, хуманитарне и ратне кризе су узроци смрти и инвалидитета. Ратни конфликти разарају животе, узрокују смрт, глад и психички стрес. Такође, климатске промене и сагоревање фосилних горива доводи до климатске кризе и ускраћује право на чист ваздух, а због загађења ваздуха у затвореном и на отвореном сваких пет секунди угаси се један живот.

Савет за економију ”Здравља за све” СЗО утврдио је да најмање 140 земаља гарантује право на здравље као основно људско право у својим уставима. Ипак, земље не доносе и не спроводе законе како би осигурале да њихово становништво има право на приступ здравственим услугама. Ово поткрепљује чињеница да најмање 4,5 милијарди људи, што је више од половине светске популације, није било у потпуности покривено основним здравственим услугама 2021. године.

Да би се одговорило на ове врсте изазова, тема Светског дана здравља 2024. је: Моје здравље, моје право. Овогодишња тема заговара право на здравље за све, приступ здравственим услугама, образовању и информацијама, као и обезбеђење безбедне воде за пиће, чистог ваздуха, разноврсне исхране, квалитетног становања, добрих услова радне и животне средине и окружења без дискриминације.

Здравствени радници имају кључну улогу у едукацији пацијената о томе како да се брину о свом здрављу, координирају потребе својих пацијената и заговарају код руководилаца здравствених установа и креатора политике унапређење услуга у складу са потребама пацијената. Здравствени радници у примарној здравственој заштити познају културу, обичаје и начин живота у заједници у којој раде, што их чини незаменљивим у хитним и ванредним ситуацијама.

Шта свако од нас може да уради за своје здравље?

  • Правилно се храните! Не прескачите оброке, водите рачуна о избору намирница и начину њихове припреме. Одржавајте пожељну телесну тежину.
  • Будите физички активни сваког дана!
  • Реците НЕ дувану! Будите заговорник окружења без дуванског дима.
  • Ограничите унос алкохолних пића!
  • Дружите се!
  • Редовно контролишите здравље код свог изабраног лекара.

(Текст и фотографија преузети са сајта Института Милован Јовановић Батут)