У оквиру завршне фазе Forward програма Европске асоцијације лапароскопских хирурга (EAES), гост наше болнице био је prof. dr Umberco Bracale. Он је члан Education and Training Comitee EAES, директор хирургије Универзитетске болнице у Салерну, а до прошле године је био хирург на Клиници за хирургију Универзитетске болнице Federico II у Напуљу.

Завршна фаза поменутог FORWARD програма EAES подразумевала је да prof. Bracale као ментор присуствује операцији коју је његов ученик др Ивица Зарев, субспецијалиста лапароскопске хирургије, извео у нашој болници. Том приликом је др Зарев применио TAPP лапароскопску херниопластику, као савремен начин решавања препонске киле минимално инвазивним приступом.

Његово присуство у операционој сали је била прилика за увек пожељну размену мишљења и искустава међу хирурзима, као и за представљање достигнућа Службе за хирургију наше болнице у области минимално инвазивне хирургије.

Др Зарев је изразио велику захвалност prof. Bracaleu на пруженој подршци и менторству током свог боравка у Италији и задовољство због његове посете Србији, Краљеву и нашој болници.

Посебну захвалност је др Зарев је упутио свим колегама и менаџменту наше болнице који су својим радом подржали овај пројекат.

До неке следеће приче, новог успеха и нових знања, наши хирурзи настављају да се усавршавају и стечене вештине користе у свакодневном лечењу пацијената.