Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, u sklopu proslave Dana državnosti, uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Među 170 odlikovanih su i dobitnici zlatne medalje za zasluge dr Milan Parezanović, infektolog, načelnik Službe za infektivne bolesti i pomoćnik direktora za internistički sektor OB ”Studenica” i posthumno dr Danijela Gordić, magistar interne medicine, pulmolog. Medalje su dodeljene za izuzetan doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti Covid – 19.

Ocenjujući Sretenje kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji zemlje predsednik Vučić je naglasio da je to i datum kada se rađala moderna srpska država.

Zahvaljujući odlikovanima za izuzetne zasluge, dodao je:

”Hvala junacima našeg doba, koji su Srbiji mnogo dali i živeli ne samo za sebe, nego za nas. Dati Srbiji ne tražeći ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju – najviše je što neko za života može da uradi i zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži. Njihova imena biće upisana u večnu knjigu časti, hrabrosti i hvale“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je dr Milanu Parezanoviću piznanje uručio lično.

Fotografija preuzeta sa sajta Predsednika Republike Srbije

Doktor Milan Parezanović, koji je i koordinator Kovid bolnice formirane u rekordno kratkom roku, neposredno po primljenom priznanju istakao je timski rad svih zaposlenih u našoj ustanovi:

”Kada smo počeli da primamo bolesnike, strah se polako transformisao u opreznost, uz ozbiljan rad svih: i doktora, i medicinskih sestara, i higijeničara, vozača, svih. Preko 100 lekara i preko 300 medicinskih sestara je do sada bilo uključeno u rad kovid bolnice. Svi mi smo bez oklevanja na raspolaganje stavili svoje iskustvo, znanje, vreme, zdravlje. Priznanje me čini veoma ponosnim, ali bih svakako naglasio da je ovo i pokazatelj da je prepoznat rad svih nas koji smo bili udruženi u borbi protiv korona virusa”, ističe dr Parezanović.

Kao koordinator kovid bolnice svakodnevno je bio angažovan u organizaciji i kontroli rada, ali i aktivno učestvovao u zbrinjavanju i lečenju obolelih od korona virusa. Pored toga, dr Parezanović je i pomoćnik direktora za internistička pitanja, pa je u svom gustom dnevnom rasporedu nalazio prostor i za bavljenje tom vrstom posla. Za sve što je tokom svog bogatog radnog iskustva, a naročito tokom ovih  godinu dana, uradio za pacijente, kolege, našu bolnicu i naš grad, pored već dodeljenog priznanja zaslužio je i veliku zahvalnost svih nas.

Magistar – specijalista interne medicine i subspecijalista pulmologije dr Danijela Gordić, zaposlena u Opštoj bolnici ”Studenica” preminula je u 48. godini života, 20. decembra u Beogradu od posledica infekcije koronavirusom.

Fotografija preuzeta sa sajta Predsednika Republike Srbije

Za nemerljiv doprinos lečenju obolelih od kovid infekcije, koju sama nije mogla da pobedi, posthumno je odlikovana od strane predsednika Republike Srbije. Priznanje je uručeno njenom suprugu Saši Rafailoviću, koji je takođe zaposlen u našoj bolnici. Za ponos, sećanje i beskrajnu ljubav za našu Nelu.