Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је и ове године поклонима обрадовао прве три бебе рођене у новој години, као и њихове мајке.

Две девојчице и један дечак су прве рођене бебе и у својим породицама. Од града су добили по ваучер за куповину беби опреме и козметике у Апотекарској установи Краљево, а мајкама су уручени букети цвећа. Због епидемиолошких мера и још увек важеће забране посета одељењима, поклоне су примиле главне сестре које ће их проследити срећним мајкама.

”Ми смо у буџету за 2023. годину обезбедили 5 милиона динара за вантелесну оплодњу, тако да ће сви млади људи који желе да постану родитељи, а то из медицинских разлога не могу, добити помоћ града Краљева за ове намене. Уколико ова средства не буду довољна, ми ћемо приликом ребаланса градског буџета обезбедити додатна средства за вантелесну оплодњу.

Сећате се да до прошле године нисмо обезбеђивали додатна финансијска средства за приватне вртиће, тако да смо за ову годину обезбедили 65 милиона динара као субвенцију приватним вртићима на територији нашег града. То су средства која не представљају трошак већ улагање у будућност и наша је обавеза да обезбедимо довољно новца за нашу децу”, рекао је градоначелник др Предраг Терзић.

Др Милан Парезановић – заменик директора наше болнице је захвалио градоначелнику и Организацији Црвеног крста који сваке године помажу младим мајкама и њиховим бебама.

”Посета градоначелника је постала традиционална, па бих желео да и њему,  локалној самоуправи и краљевачком Црвеном крсту захвалим што и на тај начин испољавају своју хуманост и да пожелим да у идућој и у свим наредним годинама за те намене одвајају што више средстава, то јест да имамо што више беба.

Што се тиче самог породилишта могу да кажем да смо ове године имали 1215 порођаја и 1218 живорођене деце, што је за 80 деце више него у прошлој години када је било 1135 порођаја и рођено 1138 беба. Као што је последњи попис становништва показао, све нас је мање, тако да морамо свим средствима да се боримо за повећање наталитета у нашем граду, а и у целој Србији”, истакао је др Парезановић.

Организација Црвеног крста Краљево је такође спремила поклоне за наше малишане, ради се о опреми и гардероби која је бебама неопходна у првим месецима живота.

Радмила Добрић – секретар Црвеног крста Краљево је уручујући поклоне изјавила:

” У жељи да подржимо борбу против беле куге, као и реализацију циљева Националне стратегије популационе политике Републике Србије, већ неколико деценија уназад Црвени крст Краљево на почетку календарске године спроводи акцију ”Пакет за новорођену бебу – Да нас има више”, Родитељима захваљујемо зато што су овом граду подарили нове дечје осмехе, а малишанима желимо дуг, безбрижан и радостан живот”, закључила је Радмила Добрић.

Честиткама се придружујемо и ми, са надом да ћемо следеће године моћи да кажемо да је број новорођенчади још већи, на радост свих нас.